MAJLIS BELIA MALAYSIA

Rakyat Malaysia menaruh harapan

Kuala Lumpur: Masyarakat Malaysia menaruh harapan tinggi untuk melihat kejayaan melahirkan generasi masa depan negara yang lebih sihat menerusi cadangan yang bakal dibentangkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Parlimen berkenaan akta baharu bagi melarang aktiviti merokok dan pemilikan sebarang produk merokok termasuk rokok elektronik (vape) terhadap generasi muda yang lahir selepas 2005.

Polisi itu juga dikenali sebagai Generational End Game (Generasi Penamat atau GEG) yang mana KKM akan membentangkan Rang Undang-Undang Kawalan Tembakau dan Merokok itu di Parlimen dalam masa terdekat.

Pakar Perubatan Kesihatan Masyarakat, Ekonomi Kesihatan dan Pengurusan Kesihatan, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh berkata beliau sudah pasti menyokong RUU berkenaan dan GEG dicadangkan oleh KKM itu.

“Saya menyokong akan kemungkinan kehidupan yang lebih sihat kepada rakyat kita dengan mengelakkan mereka dari merokok mengunakan produk tembakau, malah menghisap vape yang mungkin merosakkan sistem pernafasan anak-anak muda Malaysia.

“Bagaimanapun, saya juga turut berhati-hati dengan kenyataan apabila RUU dimaktubkan dan GEG berkuatkuasa kelak maka apakah kesannya kepada rakyat yang memang sudah menjadi perokok dan rakyat yang masih menghisap rokok tidak sah,” katanya.

Menurutnya, ramai sebenarnya berharap perokok tegar masih mempunyai pilihan untuk berhenti merokok dengan cara yang lebih selamat, sama ada melalui terapi gantian nikotin (NRT) atau penggunaan alat yang kurang risiko seperti produk tembakau boleh dipanaskan (HTP) diperkenalkan di Jepun dan United Kingdom (UK) melalui rokok eletronik terkawal.

Bagaimanapun, Dr Sharifa berkata, malangnya, pelbagai produk berkenaan tidak dapat dikawal dengan baik ketika ini dan berkemungkinan disalah guna dengan memasukkan dadah seperti minyak ganja (LSD) dan ia boleh serta berpotensi berlaku tahun hadapan apabila Malaysia membenarkan penggunaan LSD.

“Selain itu, negara juga perlu memikirkan untuk laksana penguatkuasaan ketat kepada pasaran rokok kontraband dan tidak sah yang masuk melalui laluan haram tanpa membayar cukai melepasi sempadan negara.

“Lambakan rokok tidak sah ini adalah lebih berbahaya, mudah didapati, murah harganya dan popular dalam kalangan rakyat. Maka, apabila GEG dijalankan, pada masa sama sudahkah kita berjaya membenteras isu rokok haram ini?

“Beberapa kajian luar negara sudah menunjukkan apabila perundangan menjadi ketat, termasuk peningkatan cukai tinggi, maka penghisap rokok beralih ke produk rokok lain yang dibawa masuk secara haram,” katanya.

Ini sekali gus, katanya, menunjukkan dengan hanya melaksanakan GEG tidak menyelesaikan semua masalah yang berkaitan.

Beliau berkata, isu itu tidak sepatutnya tertumpu kepada kementerian tertentu seperti KKM sahaja sebaliknya memerlukan penggembelingan beberapa kementerian dalam membenteras rokok haram dari dijual di Malaysia.

Ditanya harapannya kepada semua Ahli Parlimen untuk pembentangan RUU itu nanti, beliau berharap kumpulan penggubal dasar negara itu untuk melihatnya daripada pelbagai aspek manfaat yang boleh berlaku akibat RUU dan GEG berkenaan.

“Aspek akses kepada rokok dan seumpamanya boleh kita halang, tetapi bagaimana pula kemungkinan akan wujudnya pembekalan rokok atau vape secara haram atau tidak bercukai, malah mungkin akan menjadi mahal dan dijual secara pasaran gelap.

“Kita kena faham, kohort lama iaitu yang masih merokok, akan wujud sekali bersama kohort baru iaitu yang sudah dikuatkuasakan GEG, contohnya generasi yang lahir tahun 2005 ke atas.

“Isu kohort perokok lama perlu penyelesaian juga, akan bagaimana mereka boleh dibantu untuk berhenti atau beralih kurang berisiko yang berbanding rokok tembakau,” katanya.

Dr Sharifa berkata, buat masa ini pembekal vape yang berdaftar patut diberi pilihan perniagaan lain kerana tidak akan ada lagi aspek berkaitan seumpamnya dalam pasaran pada masa depan.

Apa pun, beliau berharap Ahli Parlimen menyokong GEG dengan penambahan aspek-aspek pilihan lebih selamat, dan produk yang kurang risiko (NRT dan produk asap tanpa tembakau/smokeless tobacco) menggantikan rokok tembakau.

“Nasihat saya kepada golongan sasaran GEG generasi muda negara, jangan cuba mulakan merokok, jangan cuba mulakan vape. Kedua-duanya merosakkan kesihatan anda, membazir wang dan tiada bermanafaat,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Khas Latihan dan Kepimpinan Majlis Belia Malaysia (MBM), Amir Syarifuddin Abdul Majid berkata sudah jelas RUU yang bakal dibentangkan KKM untuk langkah awal dalam pembentukkan generasi muda sihat dan bebas daripada tabiat merokok sekali gus sewajarnya disokong oleh semua lapisan masyarakat.

Beliau turut memberikan beberapa cadangan penambahbaikan GEG termasuk supaya kerajaan mempersiapkan pusat rehabilitasi sebagai pelan sokongan kepada kumpulan sasaran.

“Ini kerana disebabkan kumpulan sasaran yang menjadi fokus perlaksanaan GEG adalah remaja yang berusia 17 tahun dan sesetengah daripada kumpulan ini sudah pun terjebak dengan tabiat merokok.

“Penguatkuasaan RUU Kawalan Tembakau dan Merokok juga perlulah meningkatkan kadar kompaun bagi individu yang didapati bersalah sebagai pengajaran yang diingati,” katanya.

Artikel penuh :

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2022/07/864787/rakyat-malaysia-menaruh-harapan

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »