MAJLIS BELIA MALAYSIA

Program Rakan Muda perlu sinergi majikan, pengurusan IPT

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) – Kerjasama semua pihak termasuk  majikan dan pengurusan Institut Pengajian Tinggi (IPT) amat diperlukan dalam usaha memastikan jenama Rakan Muda yang diberikan nafas baharu mencapai matlamatnya melahirkan generasi dengan cita-cita murni dan nilai kemanusiaan tinggi.

Presiden Briged Negaraku Kebangsaan Khairul Nizam Mohd Sopery berkata ini penting kerana penglibatan dalam aktiviti Rakan Muda bukan hanya tertumpu kepada pelajar dan penuntut IPT semata-mata tetapi turut melibatkan belia yang bekerja.

“Rakan Muda sememangnya sudah sinonim dengan anak muda sejak dahulu lagi dengan menyasarkan belia berusia 15 hingga 30 tahun, justeru kita mahu penglibatan kali ini perlulah mencakupi setiap peringkat umur golongan sasar bagi membolehkan program yang direncana dapat memberi impak lebih menyeluruh.

“Jadi untuk memperkasakan Rakan Muda kali ini, kita perlu kerjasama semua pihak termasuk agensi kerajaan dan pihak majikan serta pengurusan IPT yang boleh memberikan kelonggaran sekiranya ada dalam kalangan penuntut atau pekerja mereka ingin menyertai program Rakan Muda,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata kekangan di peringkat majikan dan pengurusan IPT hanya akan ‘merencatkan’ perjalanan program Rakan Muda.

Menyentuh mengenai matlamat Rakan Muda yang diberikan nafas baharu yang turut meliputi elemen rasuah dan hipokrasi, Khairul Nizam berkata ia adalah satu usaha yang baik untuk menyuburkan prinsip ‘tolak rasuah’ dalam diri.

“Rasuah ini sebenarnya perlu diterapkan sejak di peringkat sekolah tetapi masih belum terlambat untuk kita ‘kejar’ melalui program Rakan Muda ini… selain advokasi mengenai rasuah, perlu juga pelbagaikan aktiviti berkaitan untuk memastikan usaha penerapan prinsip ini lebih berkesan,” katanya.

Sehubungan itu, Khairul Nizam berkata kerajaan perlu memberikan suntikan dana dalam merancakkan program Rakan Muda yang baharu ini tanpa melibatkan sebarang kerenah birokrasi yang sukar sehingga menyebabkan mereka hilang minat untuk melaksanakan program.

“Kadang mereka ini ada idea dan ada keinginan untuk buat program tetapi jadi hilang minat sebab kena berdepan dengan kerenah birokrasi… kalau boleh biarlah ia lebih santai dan tidak telampau terikat dengan protokol,” katanya.

Turut senada, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) Mohd Izzat Afifi Abdul Hamid berkata dalam memastikan konsep ‘work, life balance’ itu dapat dinikmati dalam kalangan pekerja, majikan seharusnya memberikan pelepasan kepada pekerja mereka untuk mengikuti program Rakan Muda.

“Majikan juga harus menyokong apa yang cuba dilaksanakan kerajaan ini, program Rakan Muda ini memang kita tahu ia beri manfaat yang baik kepada pekerja dan dapat menambah nilai pekerja sekiranya majikan mahu bekerjasama. Mungkin dalam sebulan ada satu hari pelepasan kepada pekerja untuk ikuti program Rakan Muda,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Izzat berkata  10 gaya hidup yang diperkenalkan dalam Rakan Muda bukan sahaja untuk menggalakkan gaya hidup aktif namun turut menyuntik elemen baharu berkaitan isu semasa melalui pengenalan Rakan Demokrasi.

“Apa yang diperkenalkan sesuai dengan keadaan dan cita rasa belia sekarang selain menggalakkan gaya hidup sihat, isu semasa berkaitan demokrasi turut diketengahkan yang bertujuan memberi pendedahan tentang demokrasi kerana kita tahu kefahaman tentang demokrasi dan politik dalam kalangan belia masih lemah. “Bukan itu sahaja, Rakan Digital turut diperkenalkan dan ia tiada dalam Rakan Muda sebelum ini sejak ia dilancarkan pada 1994… kita tahu hari ini isu Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional adalah satu kemahiran yang penting kepada belia,” katanya.

Beliau berkata segala aktiviti yang akan dibuat dalam Rakan Muda juga haruslah dipromosikan secara besar-besaran sama ada menerusi media sosial, televisyen mahupun radio bagi memastikan ia sampai ke golongan sasar. “Pertamanya perlu kerjasama dengan Kementerian Pendikan Malaysia, perlu disinergikan aktiviti Rakan Muda ini dengan kokurikulum di peringkat sekolah.

Keduanya perlu dipromosikan secara besar-besaran, bukan hari ini lancar kemudian letak di laman sesawang dengan harapan belia akan masuk dapatkan maklumat kerana saya bimbang program tidak mendapat sambutan dan hanya merugikan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Belia Prihatin Afif Firdaus berkata matlamat Rakan Muda yang antara lainnya untuk menyediakan generasi belia yang arif berhubung teknologi terbaharu merupakan satu pendekatan proaktif yang diambil kerajaan melihat kepada keperluannya pada masa ini. “Hari ini ramai orang sebut tentang teknologi kecerdasan buatan atau AI dan sebagainya, ini antara teknologi baharu yang harus dikuasai generasi muda hari ini untuk menyediakan mereka menjadi modal insan yang berkualiti.

“Saya amat berharap diperingkat pelaksanaan program kelak, lebih banyak program dengan pengisian berkaitan teknologi terbaharu diadakan kerana kemahiran seperti ini amat penting pada masa ini dan mungkin akan menjadi indikator dalam kalangan majikan bagi pengambilan pekerja kelak,” katanya.

Isnin lepas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan program Rakan Muda yang diberikan nafas baharu bagi melahirkan generasi dengan cita-cita murni dan nilai kemanusiaan tinggi serta mempersiapkan mereka dengan nilai persaudaraan yang menolak elemen rasuah dan hipokrasi.

Artikel penuh :

https://bernama.com/bm/am/news.php?id=2202264&fbclid=IwAR0N2MKJXJwrNB6z59Zgqcre1WvWjLDcoCA8L52VSFjsfjbo17x3P7HIBq8

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »