MAJLIS BELIA MALAYSIA

MBM sokong pelajar tercicir duduki SPM semula

SHAH ALAM – Majlis Belia Malaysia (MBM) menyokong usaha yang dilakukan oleh Kementerian Pendidikan (KPM) mencari hampir 30,000 pelajar tercicir dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 untuk menduduki semula peperiksaan itu atau beralih ke Program Pendididkan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

Exco dan juga Timbalan Pengerusi Biro Pendidikannya, Mohd Fauzi Fadzil berkata, pembangunan belia termasuk dalam bidang akademik sepatutnya tidak hanya bergantung kepada teknologi dan persekitaran persekolahan semata-mata sebaliknya perlu melibatkan pelajar bersama pertubuhan belia bagi membantu mereka membina jati diri.

“Ia kerana tanpa jati diri yang mantap maka mereka akan hanyut dalam mengejar impian yang sia-sia seperti menjadi jutawan berasaskan kandungan media sosial.

“Kepentingan pendidikan lebih besar daripada matlamat untuk mengumpul kekayaan material keduniaan. Pendidikan perlu dilihat sebagai ‘kenderaan’ untuk mengangkat status individu dan negara.

“Justeru, MBM sentiasa bersedia menjadi rakan pembangunan negara bersama KPM bagi membantu membawa kembali hampir 30,000 pelajar yang tercicir semasa SPM 2022 untuk kembali ke dunia akademik,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Tambah Mohd Fauzi, pihaknya juga yakin dan mampu untuk membantu mengembalikan semangat pelajar tersebut melalui pembentukan jati diri yang mantap supaya fokus mereka dapat dibentuk kembali.

Pada Isnin, media melaporkan KPM akan terus memberi peluang kedua kepada pelajar yang tercicir untuk menduduki peperiksaan SPM.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, pihaknya juga menawarkan peluang menceburi bidang lain menerusi TVET yang dibuka seluas-luasnya kepada pelajar yang mendapat keputusan kurang memuaskan.

Artikel penuh :

https://www.sinarharian.com.my/article/264324/berita/nasional/mbm-sokong-pelajar-tercicir-duduki-spm-semula

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »