MAJLIS BELIA MALAYSIA

MBM Sokong Kod Sukan Selamat

Majlis Belia Malaysia (MBM) memuji usaha Menteri Belia dan Sukan, YB Hannah Yeoh yang memperkenalkan Kod Sukan Selamat dalam membendung budaya tidak sihat terutama dalam aspek keselamatan gangguan seksual, buli dan keganasan semasa menjalankan program dan aktiviti yang melibatkan belia. Kod ini akan menjadi panduan dan rujukan kepada semua persatuan belia mengenai skop sukan selamat dan tanggungjawab komuniti berkenaan secara menyeluruh.

Sehubungan itu, semua persatuan sukan dan persatuan belia disaran untuk menyokong usaha ini. MBM serta 41 buah badan gabungan telah bersama KBS dalam menyokong usaha murni ini dengan memeterai Kod Sukan Selamat pada 5 April 2023 lalu di Dewan Poidum, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bagi memastikan Malaysia dapat meningkatkan lagi produktiviti serta kecemerlangan dalam bidang sukan.

Sejak 2022, MBM sememangnya aktif dalam menggerakkan kempen Perlindungan dari Eksploitasi dan Penderaan Seksual (PSEA). PSEA merujuk kepada langkah-langkah untuk melindungi mereka yang paling berisiko daripada eksploitasi dan penderaan seksual oleh pemegang jawatan didalam MBM, kakitangan MBM, personel berkaitan dengan MBM seperti sukarelawan, jurulatih, fasilitator pekerja bantuan misi, termasuk pembekal seperti kontraktor, perunding, pembekal barangan dan perkhidmatan, serta lain-lain individu atau organisasi atau agensi atau syarikat yang terlibat dengan kerja-kerja MBM.

Berlandaskan konsep MADANI, ‘kelestarian sosial’ yang kukuh akan membentuk masyarakat yang mapan secara sosial kerana terdapat hubungan mesra yang saksama, kepelbagaiaan dan saling berkait dan bergerak secara demokratik dan ini mampu memberikan impak mutu kehidupan yang lebih baik, selari dengan objektif serta tujuan Kod Sukan Selamat.

HASNUL HANIFF HARUN

Setiausaha Agung

Majlis Belia Malaysia

Tarikh : 10 April 2023

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »