MAJLIS BELIA MALAYSIA

MBM hantar bantuan ke Acheh

23 Disember 2016 – Pidie Jaya, Acheh – Gempa bumi yang berskala 6.5 SR telah menggegarkan bumi Pidie Jaya, Pidie dan Bireuen, Acheh pada 7 Disember 2016 pada jam 5 pagi. Kesan dari gegaran tersebut, banyak bangunan sekolah, masjid serta rumah  runtuh sama sekali dan ianya turut mengorbankan 104 nyawa. Beberapa gegaran kecil susulan telah berlaku.

Prihatin dengan nasib yang menimpa bumi Acheh, Majlis Belia Malaysia (MBM) telah menghantar team  Misi Belia Prihatin Gempa bumi Acheh seramai empat orang yang diketuai sendiri oleh Timbalan Presiden MBM, Sdr. Mohd Zaidi Aziz bagi menghulurkan bantuan segera. Team ini juga turut membuat  tinjauan bagi mengenalpasti keperluan yang perlu diutamakan. MBM juga turut mengadakan pertemuan dengan Bupati Pidie Jaya, Bapak Ayub Abbas bagi membincangkan bentuk kerjasama dan bantuan yang boleh diselaraskan antaran MBM dan Pidie Jaya.

Team ini turut disertai oleh Bapak Jamaluddin, Ketua DNP KNPI Acheh serta beberapa orang Exconya sejak hari pertama hingga akhir. MBM ingin merakamkan setinggi ucapan terima kasih di atas sokongan dan bantuan yang diberikan oleh DNP Acheh sepanjang team MBM berada di sana.

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »