MAJLIS BELIA MALAYSIA

‘Kerajaan perpaduan jangan abai harapan belia’ – MBM

KUALA LUMPUR: Majlis Belia Malaysia (MBM) berharap Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih cakna dan tidak mengabaikan harapan belia dalam membentuk masa depan negara.

Penolong Ketua Penerangan MBM, Mohammad Syafiq Ridzwan Jamaluddin, berkata kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta kementerian lain perlu menangani isu membabitkan belia dalam semua aspek.

“Bukan sahaja di peringkat KBS tetapi kami berharap selepas ini seluruh kementerian ambil tahu isu belia dengan lebih meluas.

“Bukan maksudnya kita nak peruntukan dari mana-mana kementerian tetapi niat kami bawakan isu berkaitan belia contohnya dalam bidang sains dan teknologi, pertanian dan peladangan.

“Bukan itu sahaja, isu belia melibatkan kos sara hidup, tiada rumah dan pelbagai lagi,” katanya ketika ditemu bual dalam program Malaysia Memantau hari ini.

Tambahnya, semua kementerian perlu berlapang dada untuk mendengar isu yang ingin disampaikan golongan muda dalam membentuk masa depan negara.

“Kita perlu faham di peringkat kementerian pula bahawa bila belia datang bukan hanya untuk peruntukan program tetapi mereka ada pandangan yang hendak mereka sampaikan ke peringkat pembuat dasar.

“Kita ada perundingan Majlis Belia di peringkat kebangsaan yang mana kita harap dapat di masa akan datang menjadi future working profile yang mana belia perlu wujud di setiap kementerian,” katanya.

Artikel penuh:

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-perpaduan-jangan-abai-harapan-belia-mbm-394960?fbclid=IwAR1aodeaZWKlCSf3oZs7bG_SuwqMCUHwmcrH0Opr0dpAaeOkLgHP2kPXwhU

LEBIH BERITA DISINI

BERITA

KENYATAAN AKHBAR

ANTARABANGSA

Translate »