Home / Artikel / PENGALAMAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) DAN COVID-19

PENGALAMAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) DAN COVID-19

Artikel oleh :

AZMAN ‘AZHIM BIN ROSLAN

KETUA JUNIOR MBM

(SMK Taman Desa 1, Rawang)

Apabila Perdana Menteri Malaysia mengumumkan bahawa Malaysia akan mempunyai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 16 Mac 2020, saya berada di rumah saudara saya menghabiskan dua minggu percutian saya di sana. Saya tidak berasa takut atau bimbang. Pada masa itu, jumlah kes COVID-19 meningkat. Saya kuarantin di rumah saudara saya. Yang paling saya risaukan ialah pendidikan saya. Sejak saya berada di rumah saudara saya, semua buku saya ada di rumah ibu saya. Saya hanya membawa kerja-kerja rumah dua minggu percutian yang diberikan oleh semua guru saya sebelum PKP bermula. Saya tidak dapat mengakses semua buku, buku rujukan, buku latihan dan buku teks saya. Saya tidak selesa kerana saya berada di rumah saudara saya. Bagi saya, saya suka mempunyai ruang belajar supaya saya fokus untuk membuat ulangkaji. Oleh itu, saya memohon kepada bapa saudara saya untuk mengantar saya pulang ke rumah ibu saya di Selangor supaya saya dapat belajar di tempat yang selesa dan saya dapat menumpukan perhatian dengan sepenuhnya untuk pelajaran saya untuk SPM.

Setelah saya kembali ke rumah ibu saya, saya berasa gembira kerana saya mendapat kembali ruang kerja saya sehingga saya dapat melakukan semua kerja dengan selesa di rumah ibu saya. Selama itu, guru saya mula melakukan kelas dalam talian kerana mereka tidak mahu ketinggalan sukatan pelajaran dan kami adalah calon SPM untuk tahun 2020. Pada mulanya, mereka mula memberi kami kerja-kerja rumah melalui Google Classroom, Telegram, dan WhatsApp. Saya mesti katakan, semasa MCO ini, guru memberikan banyak kerja rumah kepada kami. Hampir setiap guru memberi kami kerja rumah pada masa yang sama. Jadi, PKP ini, saya sangat sibuk dengan kerja-kerja rumah. Saya akan membuat kerja rumah sehingga jam 3 pagi terutamanya dengan Matematik Tambahan. Saya suka membuat kerja-kerja rumah saya sehingga jam 3 pagi. Biasanya, pada keesokan harinya, guru saya akan melakukan kelas dalam talian. Saya akan bangun denganbe rasa letih kerana tidak cukup tidur setelah membuat kerja rumah sehingga jam 3 pagi.

Setelah fasa pertama MCO berakhir, kerja rumah saya mula bertimbun dan kelas dalam talian setiap hari. Apa yang saya buat? Setelah guru saya memberikan kerja rumah kepada kami, saya segera membuat kerja rumah saya sehingga saya tidak akan menyesal kemudian. Oleh kerana saya mempunyai kelas dalam talian setiap hari, saya harus membuat sesuatu supaya lebih mudah bagi saya, rakan sekelas dan guru saya. Saya membuat jadual waktu yang mudah untuk mereka. Isnin, saya akan mempunyai kelas Matematik Tambahan. Kemudian, pada hari Selasa dan Khamis, saya akan mengikuti kelas Matematik. Selepas itu, pada hari Rabu saya akan mengikuti kelas Sejarah. Terakhir, pada hari Jumaat, saya akan menjalani pelajaran Fizik. Bagi saya, secara peribadi, saya tidak begitu suka akan kelas dalam talian. Sukar bagi saya untuk memahami sepenuhnya semasa guru saya mengajar dan sukar bagi saya untuk mengemukakan soalan kepada guru saya sekiranya saya tidak memahami bab tersebut terutamanya Matematik Tambahan dan Fizik. Setelah saya membuat jadual waktu untuk kelas saya, semuanya berjalan dengan lancar. Saya berasa bangga dengan diri saya ketika itu.

Oleh kerana semua orang mesti tinggal di rumah semasa PKP, saya menghabiskan banyak masa dengan ibu saya. Kami melakukan banyak aktiviti semasa PKP seperti memasak dan membersihkan rumah. Saya akan bercakap tentang membersihkan rumah saya kemudian. Bukan itu sahaja, banyak makanan dan minuman tular semasa PKP seperti kopi dalgona, “fluffy pancake” dan banyak lagi. Selepas kelas dalam talian saya, ibu saya meminta pertolongan saya untuk sediakan semua bahan-bahan untuk membuat kuih dan menemaninya. Selepas itu, saya akan meneruskan kerja rumah saya. Pada waktu malam, saya akan menghabiskan masa dengan ibu saya di ruang tamu. Kadang-kadang, kami berbual sehingga jam 4 pagi.

Beberapa minggu berlalu, jumlah kes COVID-19 juga meningkat. Oleh kerana saya mempunyai akaun Twitter, saya mengikuti akaun Twitter Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mendapatkan berita terkini mengenai COVID-19 di Malaysia. Saya tidak akan terlepas walaupun satu hari mengenai jumlah kes COVID-19 di Malaysia. Saya memandang serius tentang perkara ini. Terima kasih kepada Dr Noor Hisham Abdullah, dia memberi inspirasi kepada saya untuk menjadi orang yang lebih baik dan pemimpin yang lebih baik. Saya sangat risau sekiranya jumlah kes COVID-19 adalah dua atau tiga digit dalam sehari. Saya dan ibu hanya akan mengikuti SOP dan tinggal di rumah dan melakukan aktiviti kami.

Kemudian, bulan yang saya nantikan, iaitu bulan Ramadhan. Bukan hanya saya, setiap muslim menunggu bulan yang suci ini. Untuk bulan yang suci ini, saya ingin melakukan solat tarawih bersama ibu saya bersama. Ia berlaku dan saya sangat gembira memimpin solat setiap malam. Saya tahu ibu saya inginkan perkara yang sama seperti saya. Pada bulan yang suci ini juga, saya tidak akan tidur pada waktu malam tetapi melakukan kerja rumah dan terus sahur. Selepas itu, saya akan solat subuh dan terus tidur. Sekiranya saya mempunyai kelas dalam talian pada hari tersebut, saya harus bangun lebih awal. Sekiranya saya tidak membuat kerja rumah, saya akan menonton filem di bilik saya. Semasa menunggu iftar, saya akan menolong ibu saya menyediakan hidangan di meja makan dan menikmati iftar kami dan menghabiskan lebih banyak masa bersama.

Kami berpindah ke rumah baru kami empat tahun yang lalu dan kami tidak sempat membuka semua kotak dari rumah lama kami. Akhirnya, semasa PKP ini, kami sempat membuka semua kotak dan membersihkan rumah kami. Terdapat banyak kotak dalam satu bilik. Kami terpaksa membuka dan memeriksa setiap kotak sebelum kami buang. Kami mengambil masa hampir dua minggu untuk menyelesaikan semuanya. Kami pergi ke “IKEA” untuk membeli rak baru untuk rumah kami. Itu merupakan proses yang sangat memenatkan tetapi saya mesti mengatakan bahawa semua itu berbaloi setelah empat tahun. Kami gembira mengenainya.

Akhirnya, Ramadan berakhir dan Aidilfitri tiba. Abang saya, dari Cyberjaya, balik ke rumah ibu saya untuk meraikan Aidilfitri bersama-sama untuk tahun ini semasa PKP. Kami menyambut lebaran bersama-sama dengan jiran kami. Kami boleh pergi beraya antara daerah tetapi keluarga saya tidak mahu mengambil risiko. Pada hari ketiga Aidilfitri, kami pergi ke rumah ibu saudara saya untuk menyambut lebaran bersama mereka dan nenek saya. Kesimpulannya, saya mesti mengatakan bahawa ini adalah salah satu cabaran paling sukar dalam hidup saya apabila tidak dapat menyambut Aidilfiri bersama orang yang saya sayangi. Selepas Aidilfirti, kehidupan saya kembali kepada normal dengan pelajaran dan kerja rumah. Apabila semua diberitahu bahawa sekolah akan dibuka pada 24 Jun 2020, saya harus menyelesaikan semua kerja-kerja rumah saya.

Untuk ringkaskan artikel saya, saya seronok berada di rumah semasa PKP ini kerana saya mempunyai banyak aktiviti yang perlu dilakukan di rumah. Salah satu perkara yang paling saya ingat adalah selalu meluangkan masa bersama ibu tercinta di rumah. Saya hanya gembira sekiranya beliau gembira. Setelah wabak ini berakhir, saya tidak akan mengalaminya lagi dalam hidup saya. Saya akan ingati kisah ini dan bab ini dalam kehidupan saya.

Bertarikh : 16 Jun 2020

About syazwan

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »