Home / Berita / RIBEN KUNING-CERITA ORANG GAGAL @SMK SULTAN ISMAIL, KOTA BHARU

RIBEN KUNING-CERITA ORANG GAGAL @SMK SULTAN ISMAIL, KOTA BHARU

KOTA BHARU 11 Jun – Pelajar yang Berisiko Harus Percaya Mereka Boleh Ubah Masa Depan Mereka.

Sekiranya pemimpin belia boleh memberi anak muda alasan untuk mempercayai bahawa mereka boleh mengubah masa depan mereka, maka lebih mudah untuk menangani keganasan dan penyalahgunaan bahan dan kehamilan remaja di kalangan orang muda.

Sesi perkongsian pengalaman Cerita Orang Gagal (COG) hari ini di SMK Sultan Ismail, Kota Bharu, Kelantan menampilkan Saudara Mohammad Rizan Hassan (Tokoh Belia Negara/Asean 2011) dan Saudara Emam Sapekri (Ikon Reben Kuning). COG adalah inisiatif dibawah Projek Reben Kuning kerjasama Majlis Belia Malaysia dan KBS Malaysia

Program CERITA ORANG GAGAL ialah perkongsian pengalaman dari mereka yang pernah menjalani proses pemulihan di institusi tahanan atau pemulihan di atas salahlaku jenayah yang dilakukan. Tujuan program ini adalah untuk memberi intervensi sosial kepada para pelajar disamping menginspirasikan mereka bagaimana mereka yang gagal boleh bangkit dari masa lalu.

Bekerja di lapangan menyantuni pekajar berisiko mendapati bahawa mereka bukan suatu masalah, mereka adalah gejala. Apabila anak muda tidak mempunyai harapan untuk masa depan, mereka akan melakukan apa saja.

Bagi pelajar yang berisiko, kunci kejayaan di sekolah menengah adalah untuk meyakinkan mereka bahawa masa depan yang memuaskan berada dalam genggaman mereka, dan kemudian menunjukkan kepada mereka bagaimana pendidikan mereka berkaitan dengan matlamat masa depan mereka.

Orang tidak melabur dalam tugas-tugas yang tidak membawa kepada hasil yang bernilai walaupun mereka tahu mereka dapat melaksanakan tugas dengan jayanya.

Bagi pelajar arus perdana di mana-mana sekolah, hasil yang jelas adalah jelas, iaitu untuk masuk ke kolej atau universiti. Walau bagaimanapun, mereka yang tidak mengharapkan untuk melanjutkan pelajaran ke kolej atau universiti sering keliru mengapa mereka perlu mengambil berat tentang mendapatkan gred yang baik dalam matapelaharan tertentu atau bahkan menamatkan sekolah menengah sama sekali.

Boleh disimpulkan bahawa pelajar yang tidak melihat hubungan antara sekolah menengah dan kejayaan masa depan akan “dipaksa” untuk menghabiskan masa sekolah mereka dalam kedudukan terpaksa.

Cara untuk menghidupkan pelajar yang berisiko adalah untuk membantu mereka memahami peranan pencapaian sekolah tinggi dalam mencapai matlamat mereka dalam kehidupan serta pendidikan dan pekerjaan.

Pilihan Kerjaya atau Bimbingan Kerjaya (Job Coaching) direka untuk membantu pelajar memprojekkan diri mereka ke masa depan, untuk membantu mereka mempercayai diri mereka sendiri, dan menunjukkan kepada mereka bahawa, melalui pendidikan, mereka boleh menjalani kehidupan yang berjaya.

Seramai 620 orang pelajar Tingkatan 3 hingga 5 mendapat manfaat dari sesi hari ini yang turut dihadiri oleh En. Mohmad Embong (Timbalan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kelantan), Sdr. Mohd Hakimi Mat Husin (Exco Majlis Belia Malaysia) dan YM Raja Anoro Raja Kob (Pengetua SMK Sultan Ismail)

About syazwan

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »