Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata, lokasi seterusnya adalah Pahang yang dijangka dilaksanakan selepas Aidilfitri ini.

Katanya, program tersebut bukan sahaja menggalakkan belia mengimarahkan masjid, malah menggalakkan gaya hidup sihat dengan melakukan aktiviti kecergasan.

“Kementerian mahu menarik belia untuk merapatkan diri de­ngan masjid dan komunitinya. Selain itu, kita juga mahu menggalakkan gaya hidup sihat iaitu masjid menjadi tumpuan terma­suk menjalankan aktiviti dan ke­giatan riadah.

“Ini bersesuaian dengan slogan Beribadat dan Beriadah, Fit Dunia dan Akhirat. Kita mahu bentuk belia menjadi individu yang bukan sahaja cergas di dunia tapi juga cergas persediaan di akhirat,” katanya selepas melancarkan program FitMasjid yang julung kali­nya diadakan di sini hari ini.

Yang turut hadir ialah Presiden Majlis Belia Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim.

Dalam program hari ini, kira-kira 1,000 peserta hadir seawal pukul 5.30 pagi yang turut diselitkan dengan kuliah pagi oleh pendakwah terkenal, Datuk Mohd. Kazim Elias.

Program seterusnya diikuti aktiviti berjalan kaki sejauh tiga kilometer, larian sejauh tujuh kilometer, kayuhan basikal dan senamrobik.

Khairy menambah, sam­butan di negeri ini amat baik dan be­liau difahamkan kehadiran peserta sama seperti jumlah jemaah semasa solat Jumaat.

“Pengunjung terutama belia yang hadir menunjukkan minat dan sanggup menunggu sehingga habis program,” ujar­nya.