Home / Minda Presiden / Belia perlu tingkatkan diri bagi pertahankan kemerdekaan

Belia perlu tingkatkan diri bagi pertahankan kemerdekaan

Salam sahabat semua, salam kemerdekaan dan semoga Allah merahmati kita semua.

Besar jasa nenek moyang kita memperjuang kemerdekaan negara kita sehingga terbentuknya Malaysia yang kita sama-sama cintakan ini.

Begitu banyak pengorbanan yang dibuat atas kepentingan bersama sehingga setiap dari kita rakyat Malaysia sekarang ini dapat mengecapi nikmat yang ada pada sebuah negara yang merdeka dan berdaulat.

Dalam melihat ke hadapan, anak muda juga perlu menginsafi peranan dan fahami sejarah yang membentuk apa yang kita ada sekarang ini.

Bukan kecil tugas meneruskan perjuangan kemerdekaan kita, tetapi mengisi kemerdekaan itu jauh lebih besar tanggungjawabnya.

Setiap dari kita ada peranan untuk mengisi kemerdekaan ini dengan nilai-nilai yang menjadikan kita ini Khaira Ummah dan menjadikan negara kita terus dihormati.

Hari ini anak muda perlu tingkatkan keupayaan diri utk mewarisi negara ini dengan sebaiknya.
Tingkatkan Iman,
Tambahkan Ilmu,
Naikkan Semangat,
Ikhlas dalam kelakuan,
Bersatu Hati, pemikiran dan tindakan terutama dalam menghadapi segala dugaan dan ancaman yang mendatang yang dikhuatiri boleh mempengaruhi anak muda belia. Ancaman boleh datang dalam bentuk PEMIKIRAN, BUDAYA dan sebagainya yang akhirnya boleh menyebabkan negara diJAJAH jikalau tersilap membuat perhitungan.

Allah swt berfirman dalam Surah Al-Baqara, ayat 204:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيُشْهِدُ اللَّهَ عَلَىٰ مَا فِي قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ

Dan di antara manusia ada orang yang tutur katanya mengenai hal kehidupan dunia, menyebabkan engkau tertarik hati (mendengarnya), dan ia (bersumpah dengan mengatakan bahawa) Allah menjadi saksi atas apa yang ada dalam hatinya, padahal ia adalah orang yang amat keras permusuhannya (kepadamu).

Marilah kita sama-sama berikrar untuk terus mempertahankan kemerdekaan demi agama, bangsa dan tanahair.

Wallahualam

Selamat Hari Kebangsaan ke-58
Salam Kemerdekaan

Mua’amar Ghadafi Jamal
Masjid Nabawi, Madinah
30 Ogos 2015

About admin

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »