Presidennya, Mua’amar Ghadafi Jamal Jamaludin berkata, pelan pembangunan jangka panjang yang diberi nama MBM in Business (MIB) perlu diberi perhatian khusus kerana mulai tahun 2018, takrif umur belia adalah 30 tahun ke bawah.

Katanya, jika pelan pembangunan jangka panjang tersebut tidak dijayakan dengan segera, adalah dibimbangi bukan sahaja MBM tetapi negara secara keseluruhannya akan berdepan dengan masalah kehausan kepemimpinan belia.

“Pelan jangka panjang ini sudah ada, cuma tinggal pelaksanaannya. Di bawah kepemimpinan saya, MIB ini akan menjadi keutamaan kita bagi memastikan MBM terus kekal relevan dalam mengangkat pembangunan belia di Malaysia.

“Perkara ini cukup penting kerana pada 2018, takrifan belia mesti berumur 30 tahun ke bawah,” katanya semasa menyampaikan ucapan penggulungan pada Mesyuarat Perhimpunan Agung Tahunan Ke-63 MBM di sini hari ini.

Mua’amar Ghadafi Jamal mengambil alih kepemimpinan MBM bagi penggal 2014 hingga 2016 daripada bekas Presiden, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, selepas beliau yang sebelum ini berjawatan Timbalan Presiden menang tanpa bertanding.

Dalam pada itu, Mua’amar Ghadafi Jamal mengingatkan semua anggota jawatankuasa baharu MBM supaya bersatu dan saling bekerjasama dalam menjayakan apa sahaja perancangan yang ditetapkan oleh kepemimpinan pertubuhan tersebut.

“Kita semua perlu sedar bahawa kejayaan MBM dan kepemimpinan baharu ini tidak diukur pada garis permulaan tetapi akan dinilai pencapaiannya apabila tiba di garisan akhir, sebab itu kita perlu bersatu-padu,” katanya.