Home / Minda Presiden / Terima kasih belia
Mohamed Maliki

Terima kasih belia

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Didoakan semua pimpinan serta sukarelawan MBM terus kuat dan tabah menghadapi cabaran bencana banjir ini.  Bencana banjir ini ternyata antara yang terburuk sejak peristiwa banjir besar yang terdahulu seperti di Johor, Perlis, Pahang dan Terengganu.  Nilai kesukarelaan dan kesiapsiagaan warga MBM terserlah apabila kita di antara kumpulan sukarelawan dari kelompok Badan Bukan Kerajaan yang tiba awal di lokasi-lokasi bencana. Saya amat berbangga dan terharu kerana pimpinan utama MBM termasuk Timbalan Presiden MBM, Pengurusan Tertinggi MBM serta Jawatankuasa Kerja dan Ahli Dewan Tertinggi MBM sanggup turun ke lokasi bencana sebaik sahaja pulang dari sesi retreat di Kota Kinabalu.

Tahniah dan terima kasih juga saya ucapkan kepada para pimpinan serta ahli Majlis Belia Daerah (MBD) yang berada atau berdekatan dengan lokasi bencana yang ternyata begitu komited menghulurkan dan menyelaras bantuan sedangkan terdapat juga kalangan mereka serta keluarga yang turut menjadi mangsa bencana banjir. Semangat sebegini harus dikekalkan dan pasti mengangkat imej organisasi belia secara keseluruhannya.

Dalam suasana konflik serta tekanan seperti ini, saya juga amat menyanjungi sikap para pimpinan dan sukarelawan MBM serta badan gabungannya yang lebih mengutamakan kerja-kerja membantu dan menyelamat berbanding sesetengah pihak yang hanya tahu menuding jari dan mencari kesalahan banyak pihak. Malah ramai juga yang mengambil kesempatan mencipta kekalutan dan mengapi-apikan emosi  orang ramai khususnya para mangsa banjir dengan menyebarkan pelbagai kata-kata serta visual yang tidak bersesuaian dengan situasi bencana.

Pendekatan MBM serta badan Gabungan yang bersederhana dan sentiasa menghormati agensi dan NGO lain dalam menjalankan kerja-ketja bantuan sewaktu bencana adalah sangat terpuji dan mampu mengurangkan konflik sewaktu berhadapan dengan bencana seperti ini. Bencana yang kita hadapi menuntut kita bekerja dengan ikhlas dan menyumbang semampunya tanpa sebarang niat untuk bersaing atau meraih sebarang manfaat populariti. Itulah sikap kesukarelawanan yang sebenar.

Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita semua. Bencana banjir ini berlaku di saat kita mengenang semula 10 tahun kejadian tsunami dan sebahagian rakan kita sedang menyambut perayaan hari Krismas. Semoga Malaysia terus kuat dan tabah. Ujian dan cabaran datang kepada kita bersilih ganti. Semoga ia menjadikan kita lebih insaf dan teguh sebagai saudara sesama rakyat Malaysia. Saya bersyukur dan bangga menjadi sebahagian warga Majlis Belia Malaysia.

Salam hormat,

Mohamed Maliki Mohamed Rapiee. 25 Dis 2014

About admin

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »