Home / Edisi / Abim cadang Umno, PAS, PKR beri kefahaman hudud kepada DAP, MCA

Abim cadang Umno, PAS, PKR beri kefahaman hudud kepada DAP, MCA

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) meminta Umno, PKR dan PAS menjelaskan isu hudud kepada rakan kongsi masing-masing khasnya kepada DAP dan MCA supaya mereka memahami hukum Islam itu.

Hasri Harun

Hasri Harun

Naib Presiden Abim, Hasri Harun, berkata Abim berpendapat keyakinan terhadap undang-undang syariah perlu dibina oleh Umno, PAS dan PKR dengan tumpuan terhadap stake holder utama BN dan Pakatan Rakyat iaitu MCA (BN) dan DAP (Pakatan Rakyat).

“Ini kerana kenyataan yang dikeluarkan pemimpin MCA dan DAP seolah-olah menggambarkan Umno, PAS dan PKR gagal memberikan pemahaman yang sepatutnya terhadap undang-undang syariah kepada kedua-dua rakan politik mereka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau merujuk kepada beberapa kenyataan yang dikeluarkan berhubung pelaksanaan hukuman hudud di Kelantan.

Kenyataan dimulai dengan sokongan daripada Umno kepada kerajaan Kelantan untuk melaksanakan hukuman hudud di negeri tersebut.

Ia susulan daripada pengumuman Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakub mengenai Kelantan akan meminta wakil rakyatnya membawa rang undang-undang persendirian ke Dewan Rakyat untuk membolehkan Rang Undang-undang jenayah Syariah II Kelantan dilaksanakan.

Susulan itu, Karpal Singh membuat bantahan dengan berkata Parlimen tidak boleh meluluskan permohonan itu kerana undang-undang itu bertentangan dengan perlembagaan.

MCA juga membuat kenyataan bantahan dan meminta DAP memastikan PAS tidak melaksanakan undang-undang itu di Kelantan.

Hasri berkata, Abim berpendapat pelaksanaan hukuman hudud memerlukan keinginan politik yang kuat dalam bentuk sokongan serta pemahaman daripada MCA dan DAP.

“Demi membentuk political will yang kuat ini, Umno, PAS dan PKR perlu menggalas tanggungjawab untuk mengetengahkan pemahaman menyeluruh serta akademik terhadap pelaksanaan hudud.

“Umno, PAS dan PKR perlu mengelak retorik perkauman serta keagamaan yang keterlaluan dalam menangani polemik itu.

“Semua pihak perlu bertanggungjawab untuk mengelakkan Islamofobia daripada disemarakkan ekoran daripada isu ini, yang boleh menjejaskan kestabilan politik serta hubungan antara agama di negara ini,” katanya.

Beliau berkata, Abim memetik kajian yang dilakukan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) pada 2012 yang mendapati 42% masyarakat Cina percaya undang-undang Islam dapat menjamin keadilan untuk semua.

“Seharusnya Umno, PAS dan PKR memanfaatkan fakta ini untuk mengetengahkan dakwah kepada MCA, DAP dan PKR serta masyarakat bukan Islam,” katanya.

Katanya, pelbagai kenyataan yang dikeluarkan pemimpin MCA dan DAP menggambarkan pemahaman serta persepsi mereka terhadap hudud masih rendah serta negatif.

“Pemahaman yang betul mampu mengetengahkan keindahan undang-undang Islam kepada masyarakat bukan Islam di negara ini,” katanya. – 4 April, 2014.

About admin

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »