JEMPUTAN KE HIMPUNAN SELAMATKAN AL-QUDS

30 September 2015, RABU

ArKPTi-G8qCAr8W6Jcktyhfk51ZIYbWNLdktp3lPZAMXKENYATAAN MEDIA: HIMPUNAN SELAMATKAN AL-QUDS

Kempen Global Selamatkan Al-Quds (Save al-Quds Global Campaign) dengan slogan “(Al-Aqsa) Tidak Akan Terbahagi.” #WillNotBeDivided menerusi sidang tergempar Gabungan NGO-NGO Malaysia pada 22 Septermber 2015 di Hotel De Palma, Ampang telah membuat ketetapan bahawa pada  2 Oktober 2015 (Jumaat ini) diisytiharkan sebagai sebagai Hari Kemarahan.

Justeru, satu himpunan “Selamatkan Al-Quds” di bawah kendalian Sekretariat Kempen Selamatkan Al-Quds akan diadakan di hadapan kedutaan Amerika Syarikat, selepas solat Jumaat. Himpunan ini juga bertujuan untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada pihak kedutaan Amerika Syarikat di atas pencerobohan Al-Quds oleh rejim Zionis Israel di Jurusalem.

Himpunan Hari Kemarahan ini mengambilkira bahawa Masjidul Aqsa pada hari ini telah mengalami serangan dan penafian hak oleh Israel yang tidak pernah berlaku sebelum ini, yang dibuktikan melalui percubaan Israel untuk mengenakan pembahagian al-Aqsa dari sudut masa dan ruang ibadat – orang Islam tidak dibenarkan masuk ke dalam Masjidul Aqsa pada masa-masa tertentu untuk memberi akses kepada proses penghayudian Israel di Masjidul Aqsa.

Justeru, Sekretariat Kempen Selamatkan Al-Quds sebagai sebuah gabungan kerjasama NGO-NGO Malaysia menjemput seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang politik, kaum dan agama untuk turut sama menyatakan solidariti dan sokongan global terhadap kempen kemanusiaan ini. Berikut merupakan ketetapan himpunan tersebut:

Program            : Himpunan Selamatkan Al-Quds
Tarikh               : 2 Oktober 2015 / Jumaat
Masa                : (2:00 petang – 4:00 petang) Selepas Solat Jumaat
Tempat             : Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat, Jalan Tun Razak.
Bagi pihak:

Sekretariat Kempen Selamatkan Al-Quds

Atu-FEHQo8vG0tI1gOaePG3gJbo95Te1Ah_LzmXdF8-qEnglish Version

PRESS STATEMENT: SAVE AL-QUDS RALLY
#wewillnotbedivided

Program : Save Al-Quds

Date : 2 October 2015 / Friday

Time : 2:00 p.m – 4:00 p.m (after Friday prayers)

Venue : In front of the US Embassy, Kuala Lumpur

The current intrusion and aggression into Al Aqsa by Israel is a gross violation of human rights and has received global condemnation. Once again Israel is acting with impunity and trampling on the rights of Palestinians.

Palestinians have been denied access and their right to worship at Al Aqsa for close to seventy years. Attempts by the state of Israel to Judaize the area by ridding it of its Arab presence are also no longer deniable. The many Jewish settlements in East Jerusalem attest to this. Both these acts have received international condemnation.

Following the emergency meeting held on 22nd September 2015, at De Palma Hotel, Ampang, the coalition of Malaysian NGOs through the Secretariat of Save Al-Quds Global Campaign have declared Friday 2nd October 2015 as Anger Day.

We will be holding a Save Al – Quds rally immediately after Friday prayers at the U.S. Embassy, Kuala Lumpur. A memorandum will be submitted to the U.S. Embassy protesting the current intrusion of Al-Quds by the Zionist Israeli regime.

The secretariat of Save Al Quds campaign call on all Malaysians from all walks of life to join the global voice in calling for an end to this gross violation of human rights and stand in solidarity with the Palestinians.

On behalf of:
Secretariat of Save Al-Quds Global Campaign

(SENARAI GABUNGAN NGO-NGO MALAYSIA) dan PARTI POLITIK

1. Al-Quds Foundation Malaysia (QFM)
2. Aqsa Syarif (MyCare)
3. Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)
4. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
5. Viva Palestina Malaysia (VPM)
6. Palestinian Cultural Organization (PCOM)
7. IKRAM
8. Yayasan Restu
9. Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (HALUAN)
10. Perdana Global Peace Foundation (PGPF)
11. Global Peace Malaysia (GPM)
12. Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA)
13. Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)
14. Palestinian Students Association
15. Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)
16. Institute of Excellence for Islamic Jerusalem Studies
17. Palestine Center of Excellence (PACE)
18. Muslim Care
19. Malaysian Life for SYRIA (MLL4S)
20. Rose to Rose (R2R)
21. SALIMAH (Persatuan Persaudaraan Muslimah Malaysia)
22. TERAS (Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Melayu)
23. Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia
24. Ramat Care
25. Jaringan Muafakat Ngo Islam Perak
26. Citizens International
27. Al-Nedaa Foundation
28. Amal Foundation Of Malaysia
29. Aman Palestin
30. IKRAM Siswa Nasional
31. Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)
32.  Angkatan Masyarakat Insani (AMANI)
33. Pertubuhan Kebajikan Darul Wardah (DARWA)
34. Cakna Palestin Malaysia
35. Persatuan Ulama Malaysia (PUM)
36. Research and Information Centre on Islam (RICOI)
37. Majlis Belia Malaysia (MBM)
38. Persatuan Perintis Malabari Malaysia ( PPMM )
39. Inspirasi Muhibah Indian Muslim Malaysia ( IMIM )
40. Union of NGOs of Islamic World (UNIW)
41. Pertubuhan Iqra PIM
42. Persatuan Al Hunafa

Parti Politik
1) UMNO
2) PAS
3) Parti Amanah Negara
4) PKR
With regards to our PC just now, Please refer above statement
Apa Ada Pada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA)?

Ketika ini, sedang hangat diperkatakan dan diperdebatkan isu Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang melibatkan Malaysia dan 10 buah Negara yang lain. Tambah hangat apabila ianya dikatakan akan dimuktamadkan secepat mungkin pada tahun ini kerana rundingan telah berlangsung terlalu lama. Kalau dulu Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) bersifat dua hala atau bilateral hanya di antara Malaysia dan Amerika namun sekarang ia melibatkan multi-lateral.

Selepas kegagalan mencapai kata sepakat dalam rundingan FTA, Malaysia dan Amerika kelihatan mencuba nasib semula dalam TPPA. Menyorot sekali imbas FTA di antara Malaysia dan Amerika pada 2005 adalah amat penting bagi memahami TPPA dan kesannya. Bayangkan jika perjanjian bilateral sudah memberikan kesan yang besar kepada masa depan negara apatah lagi jika perjanjian tersebut bersifat multi-lateral yag melibatkan 11 buah Negara termasuk 5 Negara maju seperti TPPA.

TPPAFTA Malaysia-Amerika adalah satu perjanjian perdagangan bagi meliberalisasikan pasaran di antara kedua-dua Negara yang berjanji. Pada ketika itu Malaysia merupakan rakan dagang ke 10 terbesar Amerika manakala Amerika rakan dagang utama Malaysia. Rundingan yang berlangsung selama beberapa siri ini bertujuan menggalakkan pelaburan asing masuk ke Malaysia khususnya dari Amerika yang akhirnya diyakini dapat merancakkan ekonomi domestik dan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Pada satu ketika di akhir pemerintahan Bush, rundingan FTA cuba dipercepatkan untuk dimuktamadkan segera melalui negosiasi ‘fast track’ iaitu satu keistimewaan yang diberikan Kongres Amerika di bawah peruntukan Trade Promotion Authority kepada Presiden Bush yang hampir tamat tempoh jawatannya. Oleh kerana kekangan masa dan rundingan yang kompleks, rakyat Malaysia mampu menghela nafas lega kerana ianya gagal dimuktamadkan. Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri ketika itu dengan tegas memutuskan untuk tidak menandatangani FTA berdasarkan 58 Garis Merah berkaitan kepentingan negara yang tidak boleh dikompromi melalui perjanjian ini.

Jufitri Joha, Naib Presiden MBM

Jufitri Joha, Naib Presiden MBM

Selain itu faktor desakan pertubuhan masyarakat sivil seperti Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Third World Network (TWN) ABIM dan Ngo-ngo lain yang prihatin supaya rundingan dihentikan menyebabkan pihak Kerajaan mengambil keputusan menilai semula isi perjanjian dan menghentikan seketika rundingan. Namun akhirnya rundingan tersebut gagal dimuktamadkan apabila berakhir penggal pemerintahan Bush. Walaubagaimanapun proses rundingan masih berjalan di era Obama termasuk yang terbaru di Hawaii.

Antara isu yang menjadi keprihatinan masyarakat Malaysia berkaitan rundingan ini ialah perolehan kerajaan atau government procurement, kesan langsung kepada industri kecil yang terpaksa bersaing dengan syarikat-syarikat gergasi Amerika, hak harta intelek, akses kepada ubat-ubatan yang dikhuatiri bakal menjadi mahal di bawah FTA dan pelbagai lagi isu yang sukar dirungkai dan memberikan kesan negatif kepada rakyat Malaysia.

Setalah beberapa ketika FTA menyepi kini kini ianya muncul semula dalam bentuk penampilan yang baru namun masih membawa falsafah lama melalui TPPA. Menurut sumber Utusan Pengguna keluaran Julai-Ogos 2013, TPPA jelas mengambil contoh teks Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Syarikat (USFTA) yang digunakan semasa rundingan bilateral atau dua hala antara Amerika dengan Negara-negara lain termasuk dengan Malaysia. Amerika mempunyai pencontoh yang kuat dan mungkin hanya 5% daripada teks FTA yang dicadangkan boleh diubah. Negara-negara yang sebelum ini berunding dengan Amerika mendapati isi perjanjian dalam teks FTA tersebut tidak fleksibel dan tidak sesuai dengan kepentingan Negara mereka lalu mereka bertindak menarik diri daripada rundingan. Sebagai rekod, daripada 63 buah Negara yang ‘terjebak’ mengadakan rundingan FTA. 43 negara telah menarik diri.

TPPA mendapat reaksi yang rencam daripada pelbagai pihak namun kebanyakkan menjurus kepada penolakan kepada pembabitan Malaysia dalam rundingan yang dipercayai didominasi oleh Amerika Syarikat yang mempunyai agenda tersendiri. Walaupun Kerajaan berkali-kali meyakinkan rakyat Malaysia bahawa rundingan adalah dengan mengambil kira dan meletakkan kepentingan dan kedaulatan Negara di atas namun ianya kelihatan gagal ‘menenangkan’ pihak-pihak pemegang taruh dan masyarakat madani Malaysia. Walaupun Kerajaan menyatakan TPPA membawa banyak manfaat kepada Malaysia khususnya kepada ekonomi dan sektor pelaburan namun tidak kurang juga yang sinis dengan mempersoalkan manfaat TPPA yang hanya akan pergi kepada sekelompok elit perniagaan dan tidak kepada masyarakat marhaen terbanyak. Mereka melabelkan TPPA sebagai penjajahan korporat atau ‘corporate colonisation’ yang sinonim dengan budaya kapitalis yang hanya mementingkan keuntungan dan kekuasaan tanpa sedikit pun peduli akan kesan langsung khususnya kepada alam sekitar dan sektor kesihatan. Sang koporat kapitalis ini juga tidak akan peduli dengan hak-hak kelompok bawahan khususnya yang terkesan langsung dengan TPPA mahupun FTA seperti hak para pekerja, pesakit dan pengguna internet.

TPPA juga mengundang keresahan masyarakat Malaysia kerana kandungan rundingan tidak didedahkan. Masyarakat tertanya-tanya perkara yang dirundingkan kerana ia melibatkan masa hadapan mereka sendiri. Mereka berhak mengetahuinya dan perkara terbaik untuk merungkai isu ini ialah dengan membawa perkara ini ke Parlimen untuk dibahasakan oleh wakil-wakil rakyat di samping diadakan konsultasi khas bersama pertubuhan masyarakat madani seperti mana yang dilakukan dalam rundingan Universal Periodic Review (UPR) yang diusahakan oleh Wisma Putra. UPR merupakan laporan berkenaan hak asasi manusia yang disediakan oleh Wisma Putra untuk dinilai setiap 3 tahun sekali oleh Majlis Hak Asasi Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB). Dalam peraturan TPPA, masyarakat Malaysia dan masyarakat Negara-negara yang terlibat hanya dapat melihat isi kandungan keseluruhan dan terperinci selepas 4 tahun ia ditandatangani. Ini meresahkan lagi masyarakat Malaysia dan ditambah pula pengumuman yang dibuat oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa (MITI) satu ketika dahulu bahawa analisis cost benefit TPPA turut tidak dapat didedahkan kerana menghormati syarat yang telah ditetapkan semasa rundingan TPPA.

Tidak kurang juga ada suara yang mempertahankan tindakan Kerajaan atas alasan tidak masuk akal jika Kerajaan akan membiarkan Negara tergadai. Sudah tentu Kerajaan akan meletakkan kepentingan Negara mengatasi segala-galanya. Selain itu, MITI turut meminta pertubuhan masyarakat madani membuat ‘Red Lines’ agar pihak Kerajaan mempunyai panduan dan sempadan sebagai tanda aras untuk menentukan sama ada Malaysia akan menerus menandatangani TPPA ini.

Secara ringkas TPPA, walaupun mempunyai faedah-faedah yang positif namun bagi pandangan penulis TPPA mempunyai kesan-kesan negatif mengatasi faedah-faedah tersebut. Paling membimbangkan ialah kesan jangka panjang TPPA yang sukar diramal dan dikawal dengan sistem yang agak liberal dan terbuka.

Ramai pihak mendedahkan kesan-kesan negatif TPPA terhadap sektor dan kepentingan masing-masing. Namun di kesempatan ini, penulis berhasrat berkongsi kesan TPPA kepada generasi muda memandangkan penulis merupakan pemimpin belia dan masih berada di kelompok umur belia. TPPA secara umum mendatangkan sekurang-kurangnya tiga kesan kepada generasi muda.

Kesan pertama ialah akses kepada dunia ilmu dan pendidikan yang akan semakin dikomersialkan, impaknya sektor ini akan menjadi semakin mahal andainya bab hak harta intelek atau intellectual property rights (IPR) tidak berjaya ditangani dengan baik. Isu hak cipta atau copyrights khususnya berkaitan pembelian jurnal ilmiah secara ‘online’ turut akan memberikan kesan langsung kepada mahasiswa. Antara cadangan dalam TPPA ialah penetapan tempoh akses dalam mana-mana jurnal berkaitan. Sebagai contoh, jika satu satu jurnal itu dtempah untuk digunakan sebanyak 10 kali sahaja, andai mahu diakses buat kali ke-11, ia sudah tidak dibenarkan dan pengguna harus subscribe lagi. Ini sudah tentu menambahkan beban di pihak pengguna dan terus menguntungkan pihak korporat.

Kesan kedua pula ialah berkaitan belia dan dunia perniagaan. Persaingan yang tinggi dalam bidang keusahawanan di kalangan belia akan memberi tekanan kerana TPPA melibatkan dasar liberalisasi ekonomi yang akan memberi ruang dan peluang kepada para pelabur luar Negara yang bermodal besar untuk bersaing dengan para usahawan tempatan baik yang muda dan profesional. Berkenaan dengan tenaga mahir juga menjadi cabaran khususnya bagi lepasan graduan universiti kerana mereka sudah tentu akan bersaing sengit dengan tenaga kerja luar yang lebih berpengalaman dan lebih murah kos upah atau gajinya.

Kesan terakhir ialah berkaitan belia dan budaya. Globalisasi adalah dunia tanpa sempadan yang akan membawa masuk budaya luar secara tidak langsung. Namun dengan kehadiran TPPA akan mengabsahkan usaha pembawaan masuk budaya asing yang sekiranya ditentang, berpotensi memberi kesan buruk kepada Kerajaan Malaysia seperti kemungkinan di saman oleh syarikat pengendalian acara yang menganjurkan konsert konsert hiburan melampau sebagai contoh. Tanpa TPPA sudah pun memberikan kesan negatif yang banyak, tidak dapat dibayangkan jika TPPA ditandantangani, maka ia lebih merumitkan. Ini jelas merupakan agenda deIslamisasi yang tersembunyi bakal mengundang malapetaka kepada akhlak dan moral generasi muda.

Walaupun TPPA tidak dinafikan mempunyai faedah kepada pembangunan ekonomi Negara, namun kesan-kesan negatif jelas kelihatan dan membimbangkan.

Atas keprihatinan dan kebimbangan inilah Majlis Belia Malaysia (MBM) telah menganjurkan sesi Wacana TPPA bersama Saudara Nizam Mahsyar, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) pada 8 September 2015 yang lepas bagi mengemaskini perkembangan rundingan TPPA. Apa yang menarik dan mengejutkan adalah daripada keseluruhan 29 bab dalam deraf perjanjian TPPA, hanya 6 sahaja bab yang terkait secara langsung dengan hal ehwal perdagangan bak kata Profesor Jane Kelsey dari Universiti Auckland, “it has nothing to do with trade”.

Dalam erti kata lain, TPPA telah dijadikan alat oleh Amerika dalam isu geopolitik dalam mengimbangi kebangkitan ekonomi China. Ia adalah usaha tidak langsung untuk menyekat kemaraan China dengan menggalakkan Negara-Negara TPPA agar meningkatkan perdagangan dengan Amerika. Ini merupakan perkara yang harus pemimpin belia fikirkan bersama demi masa depan belia dan Negara.

Oleh: JUFITRI BIN JOHA

Naib Presiden MBM & Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan MBM
MyVOC bersama penduduk orang asli sempena Aidiladha

24 September 2015 : Penduduk Kg Orang Asli Kachau Dalam, Ulu Semenyih terharu mendapat perhatian dan sentuhan Komuniti Sukarelawan Belia 1 Malaysia  (MyVOC).

Tok Batin Zainal Bin Kidong mewakili 200 orang penduduk yang mengandungi 44 orang keluarga dalam ucapan beliau dalam majlis penyerahan daging sembelihan Program Kesukarelaan Qurban Perdana MyVOC.

Program julung kali ini, dijalankan bersama oleh Persatuan belia Masjid Selangor dan Persatuan Amal Firdausi (Pafi) bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Kemajuan Ehwal Orang Asli (JAKOA) serta penduduk sekitar.

Setiausaha Agung MBM Sdr Ahmad Saparudin Yusup  hadir bersama para sukarelawan belia diketuai oleh Sdr Alif melakukan aktiviti penyembelihan seterusnya melapah dan aktiviti memasak sebahagian daging  sembelihan .

Program ini turut bermakna kerana turut dihadiri oleh golongan belia orang asli setampat yang memberikan mereka pendedahan  kepada proses penyembelih  mengikut syarak serta kerja melapah haiwan sembelihan.

Ahmad Saparudin Yusup dalam ucapannya mengucapkan terima kasih atas sambutan penduduk setempat. Beliau juga mengalu-alukan program susulan terutamanya dalam pembangunan golongan belia orang asli dijalankan bersama.

Seramai 15 orang sukarelawan belia terlibat dalam program ini yang dimulai selepas selesai solat sunat Aidiladha.
Tambah BR1M Bantu Ekonomi Belia Luar Bandar

Kosmo, 21 September 2015 – MBM berharap kenaikan kadar bantuan BR1M pada tahun depan dapat membantu masyarakat terutamanya golongan belia di luar bandar dalam meningkatkan tahap ekonomi setempat…

BR1M1_21Sept