Belia perlu tingkatkan diri bagi pertahankan kemerdekaan

Salam sahabat semua, salam kemerdekaan dan semoga Allah merahmati kita semua.

Besar jasa nenek moyang kita memperjuang kemerdekaan negara kita sehingga terbentuknya Malaysia yang kita sama-sama cintakan ini.

Begitu banyak pengorbanan yang dibuat atas kepentingan bersama sehingga setiap dari kita rakyat Malaysia sekarang ini dapat mengecapi nikmat yang ada pada sebuah negara yang merdeka dan berdaulat.

Dalam melihat ke hadapan, anak muda juga perlu menginsafi peranan dan fahami sejarah yang membentuk apa yang kita ada sekarang ini.

Bukan kecil tugas meneruskan perjuangan kemerdekaan kita, tetapi mengisi kemerdekaan itu jauh lebih besar tanggungjawabnya.

Setiap dari kita ada peranan untuk mengisi kemerdekaan ini dengan nilai-nilai yang menjadikan kita ini Khaira Ummah dan menjadikan negara kita terus dihormati.

Hari ini anak muda perlu tingkatkan keupayaan diri utk mewarisi negara ini dengan sebaiknya.
Tingkatkan Iman,
Tambahkan Ilmu,
Naikkan Semangat,
Ikhlas dalam kelakuan,
Bersatu Hati, pemikiran dan tindakan terutama dalam menghadapi segala dugaan dan ancaman yang mendatang yang dikhuatiri boleh mempengaruhi anak muda belia. Ancaman boleh datang dalam bentuk PEMIKIRAN, BUDAYA dan sebagainya yang akhirnya boleh menyebabkan negara diJAJAH jikalau tersilap membuat perhitungan.

Allah swt berfirman dalam Surah Al-Baqara, ayat 204:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيُشْهِدُ اللَّهَ عَلَىٰ مَا فِي قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ

Dan di antara manusia ada orang yang tutur katanya mengenai hal kehidupan dunia, menyebabkan engkau tertarik hati (mendengarnya), dan ia (bersumpah dengan mengatakan bahawa) Allah menjadi saksi atas apa yang ada dalam hatinya, padahal ia adalah orang yang amat keras permusuhannya (kepadamu).

Marilah kita sama-sama berikrar untuk terus mempertahankan kemerdekaan demi agama, bangsa dan tanahair.

Wallahualam

Selamat Hari Kebangsaan ke-58
Salam Kemerdekaan

Mua’amar Ghadafi Jamal
Masjid Nabawi, Madinah
30 Ogos 2015
Belia Korea Selatan kongsi pengalaman

Kuala Lumpur, 27 Ogos 2015 – Hubungan dua hala antara belia Malaysia dan Korea Selatan telah lama terjalin dengan erat. Pelbagai program telah berjaya dianjurkan melibatkan belia dari kedua-dua negara ini terutamanya program pertukaran belia.

Seramai 15 orang belia dari  institusi pengajian tinggi Korea Selatan yang berumur lingkungan 16-25 tahun yang diketuai oleh  Mr. Kim Seung-Gon telah mengadakan kunjungan ke pejabat Majlis Belia Malaysia (MBM) pada jam 11.30 pagi tadi bagi melihat sendiri organisasi MBM dengan lebih dekat. Delegasi ini disambut mesra oleh Sdr. Ahmad Saparudin Yusup, Setiausaha Agung MBM yang turut sama dalam pertemuan ini.

Sesi pertemuan dimulakan dengan sesi perkenalan antara pelajar dan pegawai pengiring. Bagi memperkenalkan MBM, pembentangan mengenai sejarah, latar belakang, rangkaian  serta fungsi MBM telah disampaikan oleh Sdr. Khairul Anuar b Mansor, Naib Presiden MBM.

Belia Korea Selatan ini juga turut bersama-sama MBM berkongsi pengalaman mereka dalam kerja-kerja kemasyarakatan dan mereka amat tertarik dengan budaya rakyat Malaysia yang berbilang kaum.
MBM Bina Jaringan Kesukarelaan dengan MYVOC

Putrajaya, 25 Ogos 2015 – Seramai hampir 300 orang sukarelawan pelbagai bidang telah berkumpul di Galeri Menara KBS sempena Majlis Pelancaran Komuniti Sukarelawan Belia 1 Malaysia (MyVOC) anjuran Majlis Belia Malaysia dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan.

MyVOC sebuah program kelolaan Sahabat MBM merupakan gerakan kesukarelaan berdasarkan kemahiran yang dimiliki oleh individu dan kumpulan tertentu bagi membantu mangsa-mangsa bencana ataupun golongan yang memerlukan bantuan.

Pelancaran MyVOC ini menunjukkan kesediaan MBM sebagai teraju utama dalam mengerakkan youth wave dan melahirkan demografi sukarelawan yang merangkumi pelbagai aspek kemahiran bagi menghadapi sebarang situasi.

Pada majlis tersebut, MBM turut memperkenalkan rakan-rakan strategik MyVOC yang terdiri daripada kumpulan kemahiran pertukangan, radio amatur dan SAR, perubatan, kenderaan bermotor, pendidikan, media, pengurusan bencana, kulinari dan sukarelawan orang kurang upaya.

Majlis pelancaran telah disempurnakan oleh Ybhg. Datuk Jamil Bin Salleh, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Ybhg. Datuk Jamil Bin Salleh bersama Sdr Mua’amar Ghadafi Jamal, Presiden MBM turut melakukan simbolik pelepasan Konvoi Sukarelawan Merdeka MyVOC #sehatisejiwa sempena sambutan Bulan Kebangsaan tahun 2015.
Jemputan ke Terus Terang : Membugar Harapan Perpaduan

RAKAMAN KHAS SESI TERUS TERANG
Topik: Membugar Harapan Perpaduan 
Tarikh: 27 Ogos 2015 (Khamis)
Masa: 4 petang 
Tempat: Wisma MBM
Barisan Panel:
01. Saudara Hasnul Hanif Harun, Exco Majlis Belia Malaysia 
02. Saudara Alagesh Batumalai, Pemangku Presiden, Malaysian Indian Youth Council 
03. Saudari Boey Siew Lian, Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat, Young Malaysian Movement

Pimpinan belia pelbagai bangsa yang berkelapangan dijemput hadir. Terima kasih