Takwim Komuniti ASEAN 2015

TAKWIM KOMUNITI ASEAN 2015

YOUTH INITIATIVE

MAJLIS BELIA MALAYSIA

 

BIL PROGRAM TEMPAT TEMPOH CATATAN
1 Forum Belia: Celik Komuniti ASEAN Malaysia Januari – Disember Pelaksanaan peringkat Badan Gabungan dan IPT
2 Technical & Vocational Training Malaysia Januari – Disember 1B1K
3 Outreach Program ASEAN Februari – Disember Program telah dimulakan di Cambodia dengan kerjasama MMU
4 International Conference for Young Leaders (ICYL) Malaysia 19 – 21 Mac Dengan kerjasama Institut Penyelidikan Pembangunan Belia (IYRES)
5 Pertandingan ‘Create a Campaign’ Malaysia Mac – Mei
6 Kuiz ASEAN Khas 2015 Malaysia Mac – Mei Dengan kerjasama Jabatan Penerangan Malaysia
7 Perbincangan Meja Bulat Komuniti ASEAN Malaysia Mac – Jun Dengan kerjasama agensi berkaitan
8 International Youth Culture Festival Cambodia 12 – 17 April Jemputan dari Union of Youth Federation of Cambodia (UYFC)
9 Angkor Sankranta 2015 Cambodia 13 – 17 April Jemputan dari Union of Youth Federation of Cambodia (UYFC)
10 Malaysia International Youth Exchange (MIYE) Malaysia 21 – 26 Mei Festival Belia Putrajaya 2015
11 ASEAN Skills Network (ASeaN’15) Malaysia 21 – 26 Mei Festival Belia Putrajaya 2015
12 Sambutan Hari ASEAN 2015 Malaysia 8 Ogos
13 ASEAN Youth Exploration in Lenggong Valley Malaysia September
14 Ten Accomplishes Youth Organizations Awards (TAYO) / ASEAN Youth Day Meeting (AYDM) Cambodia Oktober
15 ASEAN Ministerial Meeting on Youth (AMMY) / Senior Officials Meeting on Youth (SOMY) Cambodia Oktober
16 ASEAN Young Leaders Summit (AYLS) Malaysia November Dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan Malaysia

 
Mesyuarat Sinergi Pembangunan Belia Negeri Perak bincang kepentingan belia Perak

Ipoh, 25 Feb 2015 -Alhamdulillah, sebentar tadi beberapa keputusan telah kita capai sewaktu Mesyuarat Sinergi Pembangunan Belia Negeri Perak yang di pengerusikan oleh YB Datuk Shahrul EXCO BESCOM kita, Antara yang diputuskan dalam Mesyuarat tadi:

1. Ladang Belia: Persetujuan telah dicapai 10 ekar tanah Ladang Belia di setiap Daerah Kecil dan Besar. Mohon semua Pengerusi MBD follow up dengan Tuan DO di Daerah masing2.
2. Perumahan: Penetapan Kuota 40 peratus kepada Golongan Belia bagi Perumahan yang diusahakan oleh Kerajaan Negeri. Dan kuota 40 peratus Rumah Transit Belia di Daerah terpilih.
3. Up Town Belia Amanjaya: MBI secara prinsipnya telah bersetuju utk adakan bersama. Akan diadakan pertemuan bagi persetujuan bersama.
4. Skim Mikrokredit Amanjaya Belia: di bawah YBU akan di re-brand agar dilihat lebih mesra Belia.
Terima kasih YB Datuk Shahrul atas keprihatinan dan komitmen YB Datuk dalam perjuangan Belia ini. Nampak sudah terang lagi bersuluh YB Datuk sememangnya pejuang Belia yang terbaik. Nampak jelas YB Datuk sayang dan amat prihatin atas permasalahan kita.

image

image

image

image

image

image
MBM to Youth Assembly at the United Nations

8 Feb 2015 – Check In di The Pod Hotel 39, New York.
9 Feb 2015 – Kunjung Hormat kepada Wakil Tetap Malaysia ke PBB, Ybhg Datuk Hussein Haniff. Pertemuan selama satu jam itu memberi gambaran kepada belia tentang tugas dan peranan misi Malaysia di luar negara. Ybhg Datuk Wakil Tetap turut memaklumkan bahawa Malaysia mencadangkan penyertaan belia Malaysia dalam 3rd Committee di UN supaya suara belia dalam isu-isu penting dapat disuarakan dan mendapat perhatian dunia.

Ybhg Datuk Wakil Tetap turut diberi penerangan tentang penglibatan MBM dalam Social Venture Challenge (SVC) dan projek-projek yang dipertandingkan untuk mendapat pandangan dan cadangan beliau.
Ini merupakan perjumpaan kali ke-4 MBM dengan Perwakilan tetap Malaysia ke PBB semenjak penyertaan Presiden dan Setiausaha Agung MBM sebagai pemerhati semasa 67th United Nations General Assembly, disusuli penglibatan kumpulan pertama ke United Nations Youth Assembly dan internship selama 2 bulan di Perwakilan.
Delegasi MBM juga berkesempatan mengunjungi En Abd Razak Abdul Wahab, Konsul General Malaysia di New York.
10 Feb 2015 – 3 projek yang diangkat oleh MBM layak untuk dipertandingkan dalam Social Venture Challenge (SVC) selepas berjaya dalam peringkat saringan; 1) We Treat System, 2) Happy Agro Kids, dan 3) AseanIntern. Peringkat semifinal memerlukan peserta untuk memberi penerangan dan promosi tentang projek masing-masing kepada pelawat dan panel juri.
3 projek ini merupakan pemenang dalam Pertandingan Your Action Project Competition anjuran MBM pada tahun 2014.
SVC merupakan satu pertandingan untuk mencungkil potensi belia dari seluruh dunia dalam Social Entrepreneurship melalui cadangan dan pelaksanaan projek yang berimpak kepada komuniti. Projek yang berjaya dalam SVC ini layak untuk menerima geran projek dan diiktiraf sebagai Resolution Fellow yang mana mereka akan diberi bimbingan (coaching) berterusan oleh pakar dalam bidang berkaitan. Fellow akan menerima pembiayaan, coaching, dan akses kepada rangkaian Resolution Project di seluruh dunia.
3 projek ini merupakan pemenang dalam Your Action Project Competition MBM.
11 Feb 2015 – 2 daripada 3 projek MBM telah berjaya dipilih ke peringkat akhir bersama-sama 4 projek yang lain; We Treat System dan Happy Agro Kids. Setiap projek perlu dibentangkan secara individu dihadapan panel juri dan diikuti dengan sesi soal jawab.
* We Treat System – Sistem rawatan air tercemar menggunakan tumbuhan.
* Happy Agro Kids – Kit tanaman mesra kanak-kanak untuk memupuk minat bercucuk tanam dan makan sayur di usia kecil.
Projek Smart Socket Systems telah diumum sebagai Resolution Fellow. Juri menilai projek tersebut mempunyai nilai Social Entrepreneurship yang tinggi yang mana mampu memberi pulangan kepada individu tersebut serta komuniti pada masa yang sama.
Hari ini juga delegasi MBM telah bersama-sama 500 belia dari seluruh dunia telah mendaftar dan mengikuti program Winter Youth Assembly at the United Nations (UNYA) .
Hari pertama dimulakan dengan sesi perkongsian bersama United Nations Secretary-General’s Envoy on Youth, Ahmad Alhendawi serta beberapa ikon dan aktivis belia. Peserta juga telah dibawa melawat di sekitar Ibu Pejabat PBB dan menghadiri YA Culture Night and Celebration pada waktu petangnya.
12 Feb 2015 – Hari kedua Winter Youth Assembly at the United Nations.
13 Feb 2015 – Kunjung hormat kepada TYT Datuk Dr. Awang Adek Hussin, Duta Malaysia ke Amerika Syarikat pada jam 4 petang di Washington DC. Pertemuan santai antara TYT Datuk Duta dengan delegasi MBM ini berlangsung selama satu jam dan berpeluang berkongsi tentang inisiatif MBM di peringkat antarabangsa.
Delegasi MBM juga telah dijemput menghadiri makan malam bersama pihak Education Malaysia Washington DC dan berkongsi cerita dan pandangan tentang pembangunan belia Malaysia.
14 Feb 2015 – Memandangkan cuaca yang tidak menentu dan ribut salji melanda sekitar US, delegasi MBM hanya berkesempatan melawat beberapa kawasan penting di Washington DC seperti White House dan Pentagon.
15 Feb 2015 – Bertolak pulang ke Malaysia menaiki pesawat QR0844 Qatar Airways.

 

Delegasi MBM pada kali ini telah disertai oleh:
i. Hasnul Haniff b Harun (Majlis Belia Malaysia) – Ketua Delegasi
ii. Suraya Abd Warif (Politeknik Nilai) – Pemerhati
iii. Keshvan Raj a/l Chandra (Projek We Treat System)
iv. Samsol Bahari b Hamdan (Projek Poly Agropreneur NFT)
v. Zakwan b Buang (Projek AseanIntern)

YA YA2 YA3 YA4 YA5 YA6 YA7 YA8 YA9 YA10 YA11 YA12 YA13 YA14 YA15 YA16 YA17  10968552_1019038721442920_2512149403409786118_n 10865854_1019038731442919_2682687856464587081_o
Gong Xi Fa Cai

Majlis Belia Malaysia (MBM) ingin merakamkan ucapan Selamat Tahun Baru Cina “Gong Xi Fa Cai” kepada seluruh rakyat Malaysia berketurunan Tionghoa yang akan disambut pada 19 Februari 2015. Seperti yang kita maklum, Tahun Baru Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun yang dinamakan sempena dengan nama haiwan. Bagi tahun 2015, seluruh kaum Cina akan menyambut Tahun Kambing (atau biri-biri) yang dipercayai membawa keharmonian dan kemakmuran dalam kehidupan mereka.

Pada kesempatan ini, MBM menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya golongan belia agar terus mengekalkan perpaduan dan keharmonian dengan meneruskan tradisi saling kunjung mengunjung sempena perayaan ini. Budaya rumah terbuka perlu dipertahankan oleh golongan muda yang kini lebih gemar berhubungan melalui media sosial. MBM bimbang jika tradisi tersebut tidak dipedulikan oleh golongan muda kini, semangat hormat menghormati akan terhakis.

CNY-2015

Ketika negara diuji dengan pelbagai isu dan bencana sepanjang tahun lepas, MBM amat berharap agar kita akan tetap bersatupadu kerana kunci keteguhan negara adalah dengan rakyatnya yang hidup makmur dan saling hormat menghormati. Walaupun kita berbeza fahaman agama dan politik, ianya bukan alasan untuk kita membenci antara satu sama lain.

Bagi mereka yang akan pulang ke kampung halaman, MBM berharap agar memandu dengan berhemah dan hormatilah pengguna jalan lain. Jangan pentingkan diri sendiri apabila berada di jalanraya kerana ianya bukan sahaja tidak menguntungkan malah boleh mengundang kecelakaan kepada orang lain.

Gong Xi Fa Cai