Bandar raya belia bukan untuk manjakan mereka

SHAH ALAM – Pembangunan bandar raya belia perlu mengambil kira ciri-ciri melatih golongan itu untuk menjadi ahli masyarakat yang baik.

Presiden Majlis Belia Malaysia, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee berkata, ini bagi memastikan golongan tersebut tidak terlalu dimanjakan sehingga tidak mampu berdikari.

“Idea mewujudkan bandar raya belia perlu ada kesan signifikan terhadap pembangunan belia. Contohnya, ia perlu digerakkan oleh orang muda untuk manfaat golongan belia yang lain.

“Bukan hanya mewujudkan ekosistem yang membuatkan mereka terlalu selesa. Kita tidak mahu belia menjadi golongan dewasa tidak dapat berdikari,” katanya, semalam.

Kelmarin, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, kajian terhadap idea membangunkan bandar raya belia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan dimulakan pada tahun depan.

Abdul Rahman berkata, bandar raya itu akan dibangunkan mengikut cita rasa golongan belia masa kini antara lain, pembinaan pangsapuri studio atau rumah saiz biasa, sistem pengangkutan yang efektif dan pusat industri kreatif.

Mengulas lanjut, Mohamed Maliki berkata, bandar raya belia juga diharapkan dapat menjadi transit untuk mematangkan belia dan menyumbangkan idea demi manfaat masyarakat.

“Pelaburannya perlu seiring dengan hasil yang akan diperolehi. Sewaktu belia diletakkan di situ, mereka perlu dilatih,dibina dan ditambah nilai.

“Kemudian tempat mereka akan diisi pula oleh belia yang lain. Jadi ada unsur ‘give and take’ di situ kerana ekosistem itu akan berterusan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan pengumuman itu sebagai tepat pada masanya memandangkan lebih 42 peratus rakyat Malaysia terdiri daripada golongan belia.

“Bandar raya belia ini akan menjadi pusat sehenti untuk belia berurusan. Di situ segala kemudahan berpusat dan saling bergantungan serta cepat capaiannya,” katanya.
Penganjur mohon maaf

ALOR SETAR, 21 Okt 2014 – Penganjur pertandingan karaoke di sebuah pusat beli-belah yang mengundang kontroversi menampilkan peserta wanita berpakaian menjolok mata, Jumaat lalu, tampil memohon maaf kepada rakyat Kedah.

Pengerusi Pergerakan Pemuda Malaysia (YMM) cawangan Alor Setar, Ngoi Tuan Kem berkata, pihaknya kecewa kerana insiden itu berlaku tanpa tanpa diduga.

“Kami tidak sangka perkara itu boleh berlaku. Sebelum pertandingan, ahli jawatankuasa program sudah menetapkan kod etika pemakaian termasuk syarat persembahan pada borang penyertaan. Persembahan itu juga dihentikan ketika azan Magrib,” katanya.

Tuan Kem berkata, pihaknya akan memastikan perkara seumpama tidak akan berulang pada masa hadapan.

“Mungkin wujud salah faham dalam penganjuran kali ini. Kami mohon maaf kepada semua pihak dan sebagai NGO belia yang bernaung bawah Majlis Belia Negeri Kedah (MBNK), kami faham pentingnya untuk menghormati sensitiviti agama dan budaya masyarakat lain,” katanya.

Sementara, Presiden MBNK, Mohd Aizad Roslan berkata, penjelasan penganjur diharap dapat menjernihkan semula kekeliruan yang timbul.

“Saya harap perkara seperti itu tidak lagi berulang dan jadikan ia sebagai pengajaran kepada semua pertubuhan belia di negeri ini, supaya lebih berhati-hati dalam penganjuran program agar keharmonian pelbagai agama dan kaum terpelihara,” katanya, semalam.
Ungkapan maaf tak boleh selesaikan semua perkara

SEGAMAT – Permohonan maaf daripada ahli parti Gerakan Johor, Tan Lai Soon, tidak akan mengubat luka hati orang Melayu  yang terguris dengan dakwaannya yang menyifatkan Melayu sebagai pendatang dalam ucapan dasarnya pada Persidangan Perwakilan Nasional Parti Gerakan ke -43, Ahad lalu.

Presiden Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM), Anuar Abdul Manap berkata, perbuatan meminta maaf selepas melakukan provokasi melampau seakan sudah  menjadi kebiasaan sejak kebelakangan ini dan ia bukan jalan terbaik menyelesaikan masalah.

“Saya secara dasarnya bersetuju agar Tan (Lai Soon ) diambil tindakan sewajarnya seperti yang dilaungkan Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Kiong dalam ucapan sulungnya, baru-baru ini.

“Jika hukuman pecat atau gantung keahlian terlalu berat, mungkin kita boleh cadangkan kepada Gerakan agar dia dikenakan satu hukuman yang lebih wajar dan setimpal dengan apa yang telah diungkapkannya,” katanya.

Anuar yang juga Ahli Parlimen Sekijang berkata, jika semua provokasi melampau terutama yang menyentuh agama dan perkauman boleh diselesaikan dengan memohon maaf, dia bimbang suatu hari nanti perkara tersebut boleh mencetuskan suasana tidak aman dan pergeseran antara kaum.

Menurutnya, semua parti dalam komponen BN juga sering diingatkan  untuk mengukuhkan kekuatan dalaman masing-masing sebelum cuba menduga parti lain dalam BN.

“Sama ada dakwaan tersebut dilakukan secara tidak sengaja atau pun dengan niat tertentu, apa yang sudah berlaku tetap mengguris hati Melayu di negara ini dan tidak boleh  dipandang ringan serta perlu penyelesaian segera.

“Saya menasihatkan semua pihak terutama golongan muda tidak menjadikan isu ini sebagai alasan untuk bertindak di luar batas undang-undang sehingga boleh menjejaskan perpaduan kaum,” katanya.

Menurutnya, dalam  hal sebegini, dia tidak mahu  ada pihak yang mengambil kesempatan kerana sebarang tindakan perlulah  berpaksikan kepada undang-undang dan perlembagaan negara.

Katanya, dia berharap Presiden Gerakan, mengotakan janjinya untuk mengambil tindakan terhadap mana- mana ahli parti yang bertindak mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan dan perkauman.
Belia dan Bajet 2015 : Ruang Diskusi TV1 bersama Presiden MBM

Ikuti temubual bersama Presiden MBM, YBhg Tuan Hj Mohamed Maliki Mohamed Rapiee di Ruang Diskusi Berita Nasional TV1 21 Oktober 2014 jam 1.00 petang.

http://www.youtube.com/watch?v=Ea3xKAByFrA&feature=youtu.be