Home / Pusat Sumber / Sejarah & Geografi / Membina Bangsa Malaysia
Membina Bangsa Malaysia

Membina Bangsa Malaysia

Title:      Membina Bangsa Malaysia
Categories:      Sejarah & Geografi
No Perolehan:      000326
ISBN:      9789675832468
Publisher:      Strategik Information and Research Development Centre (SIRD)
Publication date:      2012
Number of pages:      199
Language:      Bahasa Melayu
Rating:      0
Membina Bangsa Malaysia

Membina Bangsa Malaysia

Description:      Hasil koloborasi enam orang penulis akademik dan bukan akademik, buku ini merupakan suatu usaha untuk mengupas cabaran dan hala-tuju rakyat Malaysia dalam membina identiti sebagai sebuah bangsa dari pelbagai aspek kenegaraan.Aziz Bari memberi analisa kritikal tentang undang-undang, hak asasi manusia dan demokras; sementara kebebasan media dan maklumat serta potensi teknologi baharu dibicarakan oleh Ooi Heng.

Aida Aris merumuskan perkembangan serta masa depan ekonomi, manakala Dinsman merenung perkembangan seni-budaya dari perspektif seorang aktivis.

Permasalahan kepimpinan remaja dalam masyarakat multi-etnik ditinjau oleh Abu Hassan Abdullah, dan akhir sekali Syed Ibrahim Syed Noh membincangkan suatu pendekatan holistik mengenai modal insan dan pembangunan sumber manusia.

Penerbitan buku ini mencetuskan perbahasan yang sihat dan konstruktif untuk memajukan tanahair dan membina bangsa Malaysia, terutamanya dalam situasi di mana terdapat usaha di kalangan sesetengah pihak untuk memecah-belahkan perpaduan bangsa. Sememangnya, tanpa perbincangan yang jujur lagi terbuka, agak sukar bagi kita maju bersama.

About admin

Leave a Reply

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino

Translate »